Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin teknoloji ve dijikal hizmetler konusundaki yetersizlileri sık sık eleştiriliyor. Teknolojik yatırımlar ve dijital hizmetler konusunda karnesi kırık olan büyükşehir belediyesi hala online hizmetler konusunda da yetersiz olan hizmetlerini tamamlayabilmiş değil.
Geçtiğimiz günlerde Su Dolum Makinelerinde yaşanan arızalar ile saatlerce vatandaşlar susuz kalmış ve online su yükle hizmeti konusunun neden hala Eskişehir de yapılamıdğı sorusu tekrar gündeme gelmişti.
Yine Eskişehir'i aylarca Kalabak susuz bırakan Tarihi Geçmiş Damacana Skandalında yıllarca tarihi geçmiş damacanaların vatandaşlara verildiği ortaya çıkmış, bu konuda kendisine yöneltilen sorulara başkan Yılmaz Büyükerşen "tek tek altlarına ben mi bakacaktım" diye yanıt vermişti. Bu yaşanan skandal sonrasında teknolojik eksikleri giderilen Kalabak dolum tesislerinde fotoselli okuyucular kullanıma alınmıştı.
Yerel yönetimlerinin dijital varlıkları konusunda yapılan bir araştırmada ise Eskişehir kendisine ancak 76. sırada yer bulabilmişti.
Uzun yıllardır hizmet ve Eskişehir'in ilk büyükşehir belediye başkanı Aydın Arat tarafından üretime başlayan Halk Ekmek nihayet 25 yıl sonra fabrika kurularak üretime geçmişti. Buradaki üretimde ise yeni otomasyon sistemi nihayet başladı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin örnek sosyal belediyecilik yatırımlarından olan ve Şubat ayında modern tesislerine taşınan Halk Ekmek, yatırımlarına devam ediyor. Teknolojik yatırımlara da ağırlık veren Halk Ekmek, son olarak üretim fabrikasında robotları da üretime dahil etti.
2000 yılında faaliyete başlayan ve yaklaşık çeyrek asırlık sürede Eskişehirlilerin severek tükettiği Halk Ekmek, yenilikler ve yatırımlarıyla da dikkat çekiyor. Şubat ayında 5 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikasına taşınan Halk Ekmek’te Kasım ayı itibariyle üretimde robot teknolojisi de devreye alındı.
Üretim sırasında ekmeğe bıçak atma işleminin artık robotlar tarafından yapıldığını ifade eden Halk Ekmek yetkilileri, robotların saatte 5 bin 300 adet bıçak atma işlemi yapabildiğini belirttiler.
Yetkililer, “Yeni fabrikamız ile birlikte teknolojiyi de yakından takip ediyoruz. Hem verimliliği artıracak hem de uzun vadede tasarruf sağlayacak robot teknolojisini fabrikamızda kullanmaya başladık. Üretim sırasında bıçak atma işlemini insan gücüyle yaparken, bu teknoloji sayesinde iş gücünü %66 oranında aşağıya çekiyoruz. Robotlar, başlangıçta yüksek bir yatırım gerektirse de uzun vadede iş gücü maliyetlerini aşağı çekmeyi hedefliyoruz. Standartlara uygun ürün üretiminde daha başarılı olan robotların, hata payının da düşük olması sebebiyle verimliliğin daha da artacağını düşünüyoruz.” şeklinde görüş bildirdiler.