Eskişehir Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) Eğitiminde başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.
Düzenlenen sertifika törenine Seyitgazi Kaymakamı Abdulkadir Zengin, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir, Seyitgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı, Seyitgazi Halk Eğitim Müdürü Melih Kayacan, Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden, İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve kursiyerler katıldı.
Düzenlenen törende konuşan Kaymakam Abdulkadir Zengin yaptığı konuşmada: “Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı'mızın ortaklığında düzenlenen Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) Eğitimine katılarak sertifika almaya hak kazanan 19 kadın, 35 erkek toplamda 54 kursiyerimizi tebrik ederim. Kursun düzenlenmesinde emeği geçen kurum personellerimize teşekkür ederim" dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş yaptığı konuşmada kursa katılarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerleri tebrik etti. İl Müdürü Gümüş: “Kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için düzenlenen eğitim sonunda verilen sertifika ile belge sahipleri, diğer tüm şartları da sağladığı takdirde Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilmekte olan 36.000 TL tutarındaki Çoban Desteğinden faydalanabilecek. Bu belgeye sahip yetiştiriciler hayvancılık kredilerinden yararlanmak istedikleri takdirde kredi puanları, faiz ve miktarları pozitif yönde etkilenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen hayvancılık projelerine başvurularında artı puan kazanacak" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki iş birliği protokolü kapsamında 30 Eylül – 28 Ekim 2024 tarihleri arasında Seyitgazi Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) Kursu'na 19 kadın, 35 erkek olmak üzere toplam 54 kursiyer katıldı. Gerçekleştirilen kurs kapsamında yetiştiricilere Sürünün Beslenmesi, Sürü Bakım İşleri, Sürünün Sağlığı, Sürüyü Yönlendirme ve İş Sağlığı ve Güvenliği konularında 104 saatlik eğitim verildi.
Bu sertifikaya sahip olan yetiştiriciler veya sertifikalı çoban çalıştıran işletme sahipleri 100 baş anaç hayvan sayısına ulaştığı ve 5 aylık sigortalarını yaptırdıkları takdirde Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yılda 36 Bin TL destek alabilecek.