ESBEM VE MYK İŞ BİRLİĞİ İLE SANAYİCİLER NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Eskişehir OSB Müdürlüğü ve ESBEM Sınav ve Belgelendirme Merkezi A.Ş.’nin iş birliği ile “Mesleki Yeterlilik Kurumu Çalışmaları, Mesleklerin Belgelendirilmesinin Önemi ve Şirketlerin Yasal Yükümlükleri" konulu konferans düzenlendi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mustafa Özgen’in konuşmacı olarak katıldığı, Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansta Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve ESBEM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Güler, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Saraç, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Hikmet Çetin ve Hamza Tınas, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve ESBEM Sınav ve Belgelendirme Merkezi A.Ş. Başkan Vekili Yavuz Ayva, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve MEGEM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samet Özkaya, ile sanayici kuruluşlarının yetkilileri ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanları yer aldı. Konferansta, katılımcılara eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirmek, çalışma hayatına ve insan kaynakları yönetimine mesleki yeterlilik kavramını kazandırmak, mesleki ve teknik eğitimin kalitesini arttırmak ve nitelikli işgücünün belgelendirilmesini sağlamak konularında bilgiler verildi.
ESBEM kısa sürede sanayicilerin tercihi oldu
Konferansın açılışında konuşan Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, “2021 yılında sanayicilerimize en iyi hizmeti sunmak amacıyla kurulan merkezimiz, alanında uzman ve profesyonel kadrosuyla sadece Eskişehir’e değil, çevre illerin yanı sıra tüm Türkiye’ye hizmet veriyor” dedi. “Hızlı, net, MYK kurallarına bağlı, şeffaf ve sonuç odaklı çalışma modelimizle sanayicilerimizin güvenini kazandık” diyen Küpeli, ilerleyen dönemlerde sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda hizmet yelpazesini genişleteceklerini belirtti.
ESBEM olarak 2600 kişiyi belgelendirdik
ESBEM olarak 16 meslek dalında hizmet verdiklerini ve belgelendirme çalışmaları hakkında bilgiler paylaşan Başkan Küpeli, “Sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda; 2021 yılında 450 adayımızın 433’ünü, 2022 yılında 912 adayımızın 751’ini, 2023 yılında 1057 adayımızın 852’sini, 2024 yılında ise şu ana kadar 1146 adayımızın 564’ü olmak üzere, toplamda 3401 adaydan 2600 kişiyi belgelendirmiş durumdayız” diye konuştu.
2 milyon 900 kişi MYK belgesi almaya hak kazandı
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan teknolojinin hızla geliştiği bir çağda nitelikli iş gücünün büyük önem taşıdığını söyleyerek, kurum olarak mesleklerin uluslararası standartlara yükselmesi için çalıştıklarını ve 6 dilde belge düzenlediklerini ifade etti. 204 meslekte mesleki yeterlilik belgesi verildiğini aktaran İlhan, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı 204’e çıkarıldı. Bugüne kadar ise 2 milyon 900 kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı” dedi.
Yüzde 79’u istihdamda kalmaya devam ediyor
Başkan İlhan, MYK belgeli istihdam oranın yüksekliğine vurgu yaparak, yüzde 79’unun istihdamda kalmaya devam ettiğini aktardı. Eskişehir’de iyi bir insan kaynağı yönetimi ve iş gücünün söz konusu olduğunu aktaran İlhan, Eskişehir OSB’nin kuruluşu olan ESBEM A.Ş.’nin Eskişehir sanayisine başarıyla hizmet ettiğini ifade etti. İlhan, MYK belgesinin yalnızca iş verimliliğini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliğini, çevre sağlığını, karbon ayak izinin azaltılmasını ve karbon dönüşümünü desteklediğini belirtti. İlhan konuşmasının devamında, "Dünya beceri temelli bir eğitime geçiyor ve MYK olarak biz de bu anlayışı destekliyoruz" diyerek mesleki yeterliliğin önemi dikkat çekti.
Eskişehir’de 35 bin belge düzenlendi
MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mustafa Özgen ise yaptığı sunumda verimli ve kaliteli üretim için mesleki yeterlilik belgesinin önemine dikkati çekti. Sunumunda ülke geneli ve Eskişehir’de yürütülen çalışmalara değinen Özgen, 276 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluş tarafından 23 sektörde toplam 428 meslekte 2,9 milyon MYK mesleki yeterlilik belgesi düzenlendiğini, Eskişehir’de ise çeşitli kuruluşun 12 bin 714 sınav yaptığını, 35 bin 321 belge düzenlendiğini aktardı. Belge zorunluluğuna ilişkin denetimlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerince yürütüldüğünü dile getiren Özgen, belgesiz çalışan her kişi için işveren ya da işveren vekiline her belgesiz çalışan için 4972 TL idari para cezası verildiğini belirtti.
MYK Uluslararası İlişkiler ve AB Dairesi Başkanlığından Emine Akyel ise yaptığı sunumda Europass ve uluslararası sertifikasyon sistemleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Yapılan sunumların ardından soru-cevap bölümü ile etkinlik tamamlandı. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mustafa Özgen daha sonra ESBEM A.Ş. ve MEGEM A.Ş. merkezlerini ziyaret ederek, buralarda yürütülen faaliyetler hakkında yetkililerden bilgi aldılar.