Geçtiğimiz haftalarda Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bir basın toplantısı yapacağı duyurusu yaparak Eskişehir kamuoyunun haberi olmayan Ilıca Göleti konusunu Eskişehir Gündemine taşımış oldu. Burada çeşitli açıklama ve iddialarda bulunan başkan Büyükerşen bir de öyle bir laf etti ki yıllar öncesinde kalan siyasi söylemleri hatırlattı. Engelleyen biri var, gerekirse adını açıklarım diyerek yıllar önce de ortaya attığı benzer bir iddiayı Eskişehir gündemine bırakıverdi.
Yıllar öncede Eskişehir’de satılık kalemler var diyerek ortaya attığı bir iddia vardı başkan Büyükerşen’in.. O iddia da o zaman ses getirmiş ve gazetecilerde isyan etmişlerdi. Herkesin zan altında bırakıldığını ifade eden gazeteciler KİMSE SATILIK GAZETECİ açıklayın demişlerdi. Ancak o zamanda o iddia havada kaldı.
Bu gelişmeden kısa bir süre sonra ise meclis üyelerinin meclis toplantısında o dönemin yerel bir gazetesinde çalışan gazetecinin Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkisini sormuşlar ve başkan Büyükerşen ise o gazetecinin 2009 yılından bu yana büyükşehir belediyesinde danışman maaşı ile çalışan bir danışman olduğunu ifade etmişti.
Ilıcada da ortaya atılan iddiada bir kişinin engellediği gerekirse ismini açıklayacağını ifade eden başkan Büyükerşen şu ifadeyi de yazılı açıklamasında kullanmıştı.
“Başlangıç ve gelişim süreci yukarıda anlatılan Eskişehir’in yeni içme suyu rezervini, siyasi amaçlı engelleme gayretlerine, kaybedilen onca yıldan sonra, tam sonuca erişmek üzereyken, iktidarın yerel bir siyasetçisinin yeniden son bir hamleyle bu projeyi engellemeye kalkıştığını ve Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduğunu görmekteyiz. Ancak gerekirse bu kişiyi ve onun baskı yaparak yeni engeller çıkarmaya zorladığı bürokratlar ile kamu kuruluşlarını Eskişehir halkına ve bütün Türkiye’ye açıklarız.”
Tüm bu açıklamalardan sonra şehir gündeminde konuşulan konuların başında gelmeye başlayan Ilıca ile ilgili bilgilerde yavaş yavaş medyada yer almaya başlamış ve gölet ile ilgili yapılan çalışma sonrasında bölgedeki hak sahibi olan 2 vatandaşın hukuksal olarak haklarını aramaları nedeniyle açılan mahkemeler olduğu ortaya çıktı.
Daha sonrasında ise bölgede mahkemenin durdurma kararına karşın çalışmaların devam ettirildiği ve bundan dolayı da savcılığın ilgili kişiler için soruşturma açmak için valilikten izin istediği ve valilik tarafından da izinlerin verildiği yine yerel basında yer aldı.
Bu sırada yine resmi anlamda gündeme getirilen proje ile ilgili mevcut durumların ve yasal süreçlerin devam etmesi nedeniyle Ak Partili meclis üyeleri HAYIR oyu verdiler.
Bu oylamadan sonra daha önceden de Eskişehir de ilk kez bizlerin gündeme getirdiği ve en son 2016 yılında Eskişehir’e 2.396.100 TL ye mal olan Bizim Şehir’de bir haber yayınlandı. Büyükşehir belediyesi tarafından yayınlanan bu bültende Ilıca ile ilgili son gelişmelerde Ak Partili meclis üyeleri Eskişehire ihanet etmekle itham edildiği gibi meclis üyelerin isimleri ve fotoğrafları yayınlandı.
Açıkcası bu girişimle bir taşla adeta 2 kuş vurulmuş oluyordu. Birincisi ilk söylemde ortaya atılan ve havada kalan ENGELLEYEN VAR sözünün içi doldurulmuş oluyordu. İkincisi ise Ilıca ile ilgili devam eden soruşturma unutturulduğu gibi Ak Parti için daha önce de kullanılan ENGELLEME iddiası tekrar gündeme getirilmiş oluyordu.
Bu gelişme sonrasındaki ilk toplantıda bu durum mecliste tartışmalar yaşanmasına neden oldu. Uzun uzadıya tartışmaları yazmaya gerek yok. Ancak bundan sonraki oturum ESKİ ile ilgiliydi ve burada yine aynı konu tartışıldı ve tekrar Ak Partili meclis üyeleri yasal süreci devam eden ILICA konusunda hayır demeyi tercih ettiler. Bu sırada başkan Büyükerşen bu kararı mahkemeye taşıyacağını ifade etti.
Evet şimdi geliyoruz CAN ALICI SORUYA..
Peki aynı şu an ihanetle itham edilen Ak Partili Meclis Üyeleri.. Büyükşehir belediyesinin halk arasında bilinen adıyla Asfalt Parası resmi adıyla Yol Yapım Harcamaları Katılım Payı alması isteğine HAYIR dedikleri zaman neden Onları yine Bizim Şehir’de deşifre etmedi, neden halka şikayet etmedi. Neden İHANET işlendiğini ifade etmedi.
Hatırlayacaksınız bir önceki yerel yönetim döneminde Odunpazarı Belediyesi asfalt parası alınmasın yönünde karar almış ve bu kadar da diğer belediyeleri de bu yönde hareket etmek durumunda bırakmıştı.
Ancak yeni dönemde CHP’li Meclis üyelerinin çoğunlukta olduğu Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesinde asfalt parası alınsın kararı sonrasında vatandaşlar para ödemek durumunda kalırken çoğunluğu Ak Partili olan Büyükşehir Belediyesinde bu paranın alınmaması yönünde karar çıkmış ve başkan Büyükerşen bunu mahkemeye götüreceğini ifade etmişti.
Sonuç olarak ilk mahkeme meclis kararı geçerlidir derken ikinci başvuru sonrasında mahkeme meclis kararını bozarak Büyükşehir Belediyesinin bu parayı vatandaştan almasının önünü açmış oldu.
Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz süreçte Büyükşehir belediyesi vatandaşların evlerine bu konuda borç kağıtlarına gönderdi. Hatta Atatürk Bulvarında bulunan bir okula da 145 bin lira gibi bir borç çıktı. Hatta iddiaya göre o alandaki arsalarda payı olan Odunpazarı Belediyesine de 120 bin lira gibi bir borç çıkarıldı.
Sonuç olarak o zaman MECLİS ÜYELERİNİ neden halka şikayet etmediniz. Neden bunlar size Asfalt Parası borcu çıkarmamızı engelliyorlar demediniz?
Ve son ki ifadelere bakarsanız bu kararı da mahkemeye götürme şansınız varken neden bu kez bu şekilde bir yol izleyerek Bizim Şehir’de bu şekilde bir yayın yaptınız? Bu çifte standardın nedeni nedir?
Geçmiş dönemde hatırlarsanız bir de su zammı konusunda aynı şekilde aynı meclis üyeleri hayır demişlerdi. Ama siz o zammı yine yaptınız.
Şuan bu şekilde toplumu ayrıştırmak ve kişileri adeta hedef olarak göstererek ne yapmaya çalışıyorsunuz. Sosyal medyada bir kullanıcı yazmıştı. Bir meczup çıkıp bu kişilerden birisine zarar verse bunun hesabını nasıl verirsiniz?
Daha yazımı tamamlamadan önce bir de dün açıklama yapan CHP İl Başkanı Sinan Özkar'ın söylemine bakarsanız durumun ve niyetin aslında ne olduğunu da anlarsınız. Yine aynı konuyla ilgili açıklama yapan Özkar aynı dili kullanmaya devam ediyor ve hukuk süreci devam eden Ilıca ile ilgili konuyu aynı noktaya getiriyor ve diyor ki BUNLARA SELAM BİLE VERMEYİN..
İşte size o asfalt parası süreciyle ilgili basından da daha önce okuduğunuz haberlerden birisi.. 2eylül gazetesinde yer alan haberde
ASFALT PARASI ALINMASIN diyen Ak Parti grubunun kararını ısrarla mahkeme taşınması süreci ifade ediliyor. Peki o zaman niye aynı şekilde bu şekilde aynı meclis üyelerini deşifre etmediniz?
Geçtiğimiz günlerde gazeteci Hakkı Kutlu da detaylı olarak ESKİ su zammı konusunu anlatmış ve amaç siyaset değil diye vurgu yapmıştı. işte o yazı
Büyükerşen, ASFALT PARASINI ALMAK İÇİN BASTIRIYOR
Başkan Büyükerşen, mahkeme kararına rağmen asfalt parası konusunda işi inada bindirdi, yeniden meclise getirdi. AK Partililer yine “alınmasın” dedi, Büyükerşen yine veto edeceğini söyledi
Asfalt paraları yine Büyükşehir Meclisi gündemine getirildi. Yılmaz Büyükerşen, paraların vatandaşlardan alınmasında diretmesine rağmen, AK Parti grubu konuyla ilgili mahkeme kararının da olduğunu hatırlatarak, “asfalt parası alınmasın kararı verdi. Büyükşehir Başkan vekili ve AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı, “Bu konunun meclis gündemine gelmesi de yasal değildir” diyerek tepki gösterdi. Büyükerşen meclisin kararını yine veto edeceğini söylerken, Yapıcı, “Veto diye bir şey yok” dedi. Büyükerşen “Var” karşılığını verdi.
MAHKEME "ALINMAMASI" KARARINI HAKLI BULMUŞTU
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2011 – 2014 yıllarındaki tretuvar çalışmaları için vatandaşlardan yol harcama katılım payları, yani asfalt paraları alınmasına ilişkin talebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen daha önce de meclis gündemine getirmiş. AK Parti grubunun oy çokluğu ile meclis vatandaşlardan bu paraların alınmaması yönünde karar almıştı. Ancak Büyükerşen kararı veto ederek yargıya taşımıştı. Eskişehir 1. Vergi Mahkemesi konuyla ilgili davada yasal düzenlemelere göre Büyükşehir Meclisi’nin “asfalt parası alınmasın” kararının haklı olduğuna karar vermiş ve Büyükerşen davayı kaybetmişti.