Yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından mekanik vanalardan su alan tüketicilerin sularının borcu olsa dahi sularının 1 Mayıs 2020 tarihine kadar kesilmeyeceği daha önce açıklandı. Ancak 65 yaş altı olup risk grubunda bulunmayan ancak taşıma riski olan vatandaşlar, elektronik akıllı kartlarına su yüklemek için belediyenin ESKİ su yükleme noktası olan sumatiklere, veznelere veya mobil veznelere gitmek zorunda kalıyor. Devlet tarafından sürekli olarak vatandaşların evde kalması gerektiğinin vurgulandığı bu günlerde, sadece su yüklemek için dışarıya gitmek zorunda kalan vatandaşlar oldukça tepkili.
Bu durumla ilgili olarak Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, belediyeye bir çağrı yaparak vatandaşlara daha kolay su yükleme fırsatı tanıyacak bir sistemin kurulması yönünde çağrıda bulundu. Başkan Bakal, “Korona virüs önlemleri çerçevesinde her işlemin internetten yapılmasının teşvik edildiği bir zaman diliminde elektronik su saatlerine internetten su yüklemesi yapılmalıdır. Vatandaşların bu dönemde sadece su yüklemek için dışarıya çıkması Covid -19 bulaşma riskini arttırıyor. Bu nedenle bulaşma riskini azaltmak için; elektronik su saatinde kredisi biten tüketicinin vanası kapanmasın, ALO 185’i arayıp, adres bilgilerini paylaşan her aboneye ESKİ mobil ekipleri ücreti karşılığında su yüklemesi yapsın. Yapılacak düzenlemeyle tüm abonelere; e-Belediye veya ESKİ’nin internet sitesinden kredi kart veya banka havalesi ile elektronik su saatlerine su yükleme imkânı sağlansın. Covid-19 önlemleri çerçevesinde her işlemin internetten yapılmasının teşvik edildiği bu zaman diliminde, elektronik su saatlerine e-Belediye veya mobil ekiplerce meskenlerde su yüklemesi yapılabilmelidir” diye açıkladı.
“Sosyal medyada tepki yorumları”
Uygulamayı eleştiren birçok vatandaş tepkilerini sosyal medya hesaplarında dile getiriyor. Tüm işlemlerini evden yapan, ancak su yüklemek için dışarıya çıkmak zorunda kalan ve isminin belirtmesini istemeyen bir vatandaş ise, yaşadıklarını şöyle anlattı;
“Geçen evde su bitti. En son 50 lira yüklemiştim. Zaten yüzde 60 zam geldi ve su hızlı tükendi. Ben ellerimi yıkarken su kesildi. Elimde sabun vardı. İlk önce neden kesildi diye merak ettim. Çünkü belediye bir süreliğine suyun kesilmeyeceği ile ilgili açıklama yapmıştı. İlk önce belediyenin resmi sayfaya girerek açıklamasını okudum. Ama tam anlamayınca ALO 185’i aradım. Durumu anlattım, ancak onlar bu açıklamanın akıllı su kartı kullananlar için geçerli olmadığını söyledi. Ben evden çıktım ve yaklaşık 1 kilometreye kadar yürüdüm. Çünkü belediyenin su yükleme noktası her yerde bulunmuyor. Yürürken bile korktum, çünkü uzun süre sonra evden çıkmıştım. Sanki virüs var diye içimde bir his vardı. Sonra yine 50 lira yükledim ve eve geri geldim. Duş aldım. Çünkü ben risk gurubundan olmasam da taşıma riskim var. Evdekilerin ölümüne neden olmak istemem. Ama aradan 14 gün geçmedi. Eğer bana bir şey olursa ben bu işlerden sorumlu olan büyükşehri sorumlu tutacağım. Çünkü onlar bizim için bir sistem kurabilirdi. Biz her işi evden yaparken bu işi de evden yapabilmeliydik” diye anlattı.
Eskişehir Yerel Yönetimler Digital Belediyecilikte Sınıfta Kaldı
Su Kartına İnternetten Yükleme Nasıl Yapılır?
Su kartına kredi yükleme işlemleri belediyelerin veznelerinden yapılabildiği gibi KİOSK adı verilen otomatik ödeme veznelerinden yapılabilir. KİOSK cihazları üzerinden 7/24 kredi kartı ile yükleme yapılabilmektedir. Ayrıca iOS ve Google Play Store üzerinden indirilecek uygulama sayesinde dijital takip yapılabileceği gibi kredi kartı ile su kredisi de yüklenebilmektedir. Ayrıca karta yüklenen kredinin 3 m³’ü yedek kredi olarak su kartına tanımlanmaktadır.
yetkililer benzer araştırmaları yaparlarsa bu işin çözümünü mutlaka bulacaktır