Eskişehir’de son yıllarda estirilen havaya göre kent Turizm kenti oldu sanıyoruz. Savunanlar bile 10 binler geliyor Eskişehir’e diye övünmeye çalışıyorlar bu durumu. Oysa ki konunun profesyonelleri de durumun böyle olmadığını ve kentin potansiyelini kullanamadığının altını çiziyorlar.
Evet kent potansiyelini kullanamıyor, çünkü benliğinden koparılmış bir kent haline dönüştürüldü. Saksılar içinde palmiyeleri göçebe kuşlar gibi yazın başında dışarı sonunda depoya taşıyarak, aslında büyük bir havuz olan sunni plaj adını verdiğimiz yere milyonlar harcayıp yılda iki ay kullanarak, termal suları kullanmak yerine Hamam Müzesi yaparak gidebileceğiniz yer bir yere kadar.
Oysa ki kentin kendi kültürü, tarihi dokusu, ilçelerinin güzellikleri, termal suları ile büyük bir potansiyeli var. Her ilçesinde ayrı bir güzellik mevcut, her ilçesinde ayrı şifa kaynağı termal suları var. Türkiye’de pek çok ilke imza atmış kuruluşları var. Kütahya’nın ve Afyon’nun yılda 2-3 uluslararası organizasyon düzenlediği Frig vadisinde payı var bu şehrin.
Ancak biz tüm bu potansiyelleri kullanmadık, kullanamadık. Sözler versek de unuttuk bu sözleri. En son örnek geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilindeydi. Tarihi dokusuyla, evleriyle, sokaklarıyla tekrar Eski Odunpazarı Belediye başkanı Burhan Sakallı’nın gayretleri ile hayatımızı kazandırılan Tarihi Odunpazarı Bölgesi adeta sinek avladı, hatta sinek bile yoktu sokaklarında. Esnafın çoğu kepenk açmaya bile gerek görmedi. Ne kalmaya, ne günü birlik turla buraları gezmeye bile gelen olmadı. Oysa tarihi dokusunu koruyan ve Odunpazarı Bölgesini andıran Safranbolu da otellerler yüzde 90 üzerinde doluluğa ulaştı, bunun yanında günü birlik turlarla gelenlerde katıldı bu kalabalığa..
Geçtiğimiz yıl başında yeni yılı 250 kişilik Rus turist kafilesiyle karşıladı Afyon Frig Vadisinde. Yetmedi yeni projeler için start verdiler, bazı köylüler şimdiden Rusça konuşmayı bile öğrenmeye başladı.
Termalin biz müzesini yaparken, yanı başımızda ki Afyon pandemi öncesi süreçte konaklamalı 2 milyona yakın turist ağırladı. Yetmedi gastremoni konusunda girişimlerle adını duyurdu..
Biz ise bu süreçte her zamanki gibi hayal dünyamızda kendimizi Antalya gibi turist ağırlayan bir kent olduğumuzla kandırmaya devam ettik. Hala da aynı hayallere inanmaya ve gerçeklerden ve ortaki rakamlardan bir haber kenti turizm kenti yaptılar diye avutmaya devam ediyoruz kendimizi.
Bekliyoruz ki 1999’da termal konusunda verilen sözlerin müze olarak hayata geçirilmesini. Korsan gemisiyle kültürü, Masal Şatosuyla Bilimi, Venedik Gondollarıyla tarihi yaşadığımız sanmaya devam ederken, büyük başkanın “Gökten Melekler İnse Trafik Sorunu Çözemez” dediği gibi meleklerin inip kentin tüm dinamiklerini harekete geçirip gerçek potansiyelini kullanmasını ütopik olarak bekliyoruz.
Yeni çıkan bir kitaptaki İlklerin Şehri Eskişehir de bir ilkin daha yaşanması için mucize bekliyoruz, şu süslü laflarla işlenen rüyadan Eskişehirlilerin uyanması için.
Bir zamanlar ticareten yarıştığımız illerin, ilçeleri ile yarış hale getirildiğimizi, kentin ilçelerinin var olduğunu birilerinin de hatırlaması gerektiğini, kentin potansiyelini. Hepsinden öte 20 yıl önce verilen sözlerin hatırlanarak daha yeri yapımınan başlanan 20 yıllık yol genişletme projeleri gibi geç de olsa hayata geçirilmesini.
Hürriyet Gazetesi: 6 Nisan 1999
Plaka numarası 26'ya, 26 söz
DSP'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Anadolu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, çağdaş Eskişehir'i yaratmak için seçmenlere 26 maddelik vaatte bulundu.
Prof. Dr. Büyükerşen, 26 olan Eskişehir'in plaka numarası kadar vaatlerini şöyle sıraladı:
1) Belediyemizin kapıları herkese açık olacak. 24 saat hizmet.
2) Hatır gönül ve particiliğe göre iş yapılmayacak.
3) Toz ve çamur bu şehrin kaderi olmayacak.
4) Altyapı sorunsuz hale getirilecek.
5) İnşaatlar denetlenecek.
6) İmar planındaki hatalar giderilecek.
7) Porsuk Çayı temizlenecek ve düzenlenecek.
8) Sağlıklı içme suyu sağlanacak.
9) Çöp toplama sağlıklı yapılacak.
10)Şehir içi ulaşım keşmekeşi çözülecek.
11) Yeşil alanlar göstermelik olmayacak.
12) Belediye Hastanesi kurulacak.
13) Yeni iş ve konut alanları oluşturulacak.
14) Sıcak su kaynakları sağlık turizmine açılacak.
15) Yeni iş alanları açılması teşvik edilecek.
16) Göçün önlenmesi için öncülük yapılacak.
17) Otopark projeleri hayata geçirilecek.
18) Semt pazarları ıslah edilecek.
19) Doğalgaz şebekesi yapımı ve dağıtımı belediye tarafından gerçekleştirilecek.
20) Belediyedeki vergi ödeme kuyrukları bitecek.
21) Özürlüler unutulmayacak.
22) Belediye sanat merkezi oluşturulacak.
23) Semt eğitim ve spor birimleri açılacak.
24) Cenaze defin hizmetleri ücretsiz olacak.
25) Projelerin önceliği, halkın tercihleri dikkate alınarak belirlenecek.
26) Eskişehir kazanacak, Eskişehirli kazanacak.
Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen "26 Söz Veriyorum"
Termal Turizm Derken MÜZESİNİ Bekliyoruz: Başkan Çalışmaları İnceledi
Biz Park Gezdiriyoruz Onlar da BOŞYER YOK
Nerede Hata Yapıyoruz! Odunpazarında YİNE Sessiz BAYRAM
GASTRONOMİ ŞEHRİ ÜNVANINI ELDE ETTİ
Çıta Açılıyor “AFYONKARAHİSAR’A 6 MİLLET BAHÇESİ…”
Avrupa’nın motokrosçuları Afyonkarahisar’da buluştu
Afyon'da konaklayanların sayısı 2 Milyona yaklaştı