Türkiye’nin kader seçimi diye nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 28. Dönem milletvekilliği seçimlerinin üzerinden epeyce zaman geçiverdi. Ekonomik sıkıntıların seçim sonrasında artarak devam ettiği süreçte gözler önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere çevrildi.
Öncelikle siyasi partilerin hedefleri büyükşehirleri kazanmak. Geçtiğimiz yerel seçimlerde Ak Parti kaybettiği İstanbul, Ankara gibi büyükşehirleri geri kazanmak istiyor. Bunun yanında Eskişehir, Mersin, İzmir gibi uzun süredir CHP tarafından yönetilen şehirleri de kazanmak istiyor. Ak Parti dışında Cumhur ittifakı da bu bağlamda açıklamalar yapıyorlar. Ancak cumhur ittifakının en büyük sıkıntısı ekonomik sorunlar, millet ittifakındaki partilerin de en büyük bel bağladığı konu ise yine aynı.
Geçtiğimiz genel seçimlerde de bu konu seçim sonuçlarını belirleyecek en büyük detay gibi görünse de, ekonomik sıkıntıları kabul eden, bundan muzdarip hissedenlerin çoğu bu durumun geçici olacağına ve seçim öncesindeki yaşanan pandemi, deprem, Ukrayna Rusya savaşı gibi konuların bu sıkıntılarını körüklediğine inanarak bu sıkıntıları göz ardı ettiler. Milet ittifakının ise yaptığı birkaç temel hata yine vatandaşın tercihlerinin netleşmesinde ciddi bir belirleyici oldu.
Özellikle, Selahattin Demirtaş’a özgürlük, özerklik, KHKlıların geri göreve alınması sözleri gibi konular vatandaşlarda rahatsızlığa neden oldu. Özellikle açıkça olmasa da gizlice yapılan HDP ile ortaklık da bu konuda belirleyici oldu.
Sonuç olarak TBMM’de çoğunluk Cumhur İttifakında olan bir meclis aritmatiği ortaya çıkarken, iki turda gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde de mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar halk tarafından seçilmiş oldu.
Seçimin hemen ardından Ak Parti genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerel seçimler için çalışmaya başladıklarını duyurdu. Eskişehir yerelinde bu konuda şu zamana kadar ciddi bir hazırlık hissedilmese de Ak Parti Türkiye genelinde bu konuda şimdiden hazırlıklarını sürdürüyor. Karşı tarafta ise Millet İttifakının büyük ortağı CHP’de durum şimdilik karışık. Bırakın yerel seçimler için hazırlıkları, hala koltuk kavgalarının devam ettiği CHP’de kartların nasıl dağıtılacağı bile belirsizliğini koruyor.
Eskişehir özelinde Odunpazarı Belediye başkanı Kazım Kurt’un CHP’de değişim gerekliliği açıklamalarının ardından büyükşehir belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’den önümüzdeki seçimde tekrar aday olacağı açıklaması geldi. Büyükerşen aynı zamanda mevcut CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da desteklediğini açıkladı.
Bu açıklamaların akabinde ise uzun süredir Büyükerşen’in çekilmesini bekleyen ve Büyükşehir belediyesine aday olmak istediğini gizlemeyen Ahmet Ataç bir açıklama yaparak Kılıçdaroğlu desteğini vurguladı. Bu açıklamasından birkaç gün sonra ise kalp krizi geçiren 76 yaşındaki Ataç, tedavi altına alındı. Kalbinin 3 dakika durduğu iddia edilen Ataç’ın tedavisinden sonra mesaiye geri dönmesi 15 günü buldu.
Bu arada İyi Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehir ve Türkiye gündemini meşgul edecek açıklamalar yaparak, yerel seçimlerde İyi Parti olarak kendilerinin girmesi gerektiğini düşündüğünü ve CHP ile ittifak yapmak istemediğini açıkladı. Merkezdeki 3 belediyenin çalışmalarını da eleştiren Hatipoğlu, hizmetlerin yetersizliğini vurgulayarak özellikle Büyükerşen’i eleştirdi. Son 3 dönemdir hizmet üretilmediğini vurgulayarak Büyükerşen’in yaşına dikkat çekti. “90 yaşında belediye başkanı olur mu?” diyen Hatipoğlu’nun açıklamaları sonrasında Büyükerşen’in yaptığı açıklamalar ile CHP’deki kazanın sadece genel merkezde değil Eskişehir’de de kaynağını net olarak ortaya çıktı.
Diğer arkadaşları siyasete ben soktum diyen Büyükerşen, adaylık açıklamasını Kazım Kurt’un yaptığı açıklamaya kızdığı için yaptığını ifade ederek Kazım Kurt’un bugünü kadar 3 kez CHP’den ihraç edildiğini söyledi.
Özetle Eskişehir yerel seçimlere girerken kartlar yeniden dağıtılacağa benziyor. CHP tarafından mevcut başkanların aday olarak tekrar devam edeceği ön görülse de özellikle Odunpazarında Kazım Kurt aday yapılmayabilir, gibi söylentiler şimdiden başladı.
Hatipoğlu’nun kendi fikri olduğunu beyan etse de, İyi Parti Genel Merkezinde de yerel seçimlerde ittifak dışında girilmesi ön görüsünün ağırlıklı olduğu konuşuluyor. Hatipoğlu’nun büyükşehir adayı olur musunuz sorusuna ise yanıtı Eskişehir’de bu yerel seçimlerin herkes için çekişmeli geçeceği anlamına geliyor gibi. Bunun yanında İyi Parti de olası diğer adayın Melih Aydın olacağı da konuşuluyor.
Ak Parti ise genel olarak daha sessiz şekilde ilerliyor. Aday adayı olmayı düşünenler bunu açıkça hissettirmeye başladı. Net olarak bu konuda açıklama yapan şu saate kadar yok. Ancak geçtiğimiz günlerde ziyaretlere başlayan Ahmet Sivri, Tepebaşı Belediye başkanlığı için aday adayı olduğu haberlerini duyurdu. Onun dışında ismi Tepebaşı adaylığı için geçen, gönlünde aday olma düşüncesi olanların sayısı oldukça fazla. Tepebaşı, Odunpazarı ve Büyükşehirde aday olmayı düşünen isimler var. Bu isimler hala şu zamana kadar açıkça aday adayı olduklarını beyan etmeseler de, davranışları ile bu sinyalleri vermeye devam ediyorlar.
Tabii bir de sosyal medya da dillendirilen kesin aday olmamalı denilen isimler de var. Bu isimlerde kamuoyundan tepki görecek isimler gibi görünüyor. Aynı tavır milletvekilliği adaylığı sürecinde de hakimdi ve istenmeyen isimlerin listelerde yer almaması ciddi bir heyecana neden oldu. Stratejik hatalarla elbette Ak parti bir vekil eksik çıkarırken, MHP’de mevcut vekil sayısını koruyamadı.
Önümüzdeki yerel seçimde de ortaya çıkan rakamlara bakılırsa ittifaklar kurulmadan kimsenin kazanma şansı yok gibi görünüyor. Açıkcası öğrenci oylarını es geçerseniz, seçimin belirleyici kilit noktası İyi parti olacak gibi görünüyor.
Burada Ak parti veya Cumhur ittifakı için önemli olan isim konusunda tercihler olacak. Zira doğru isim bulunamaz ve İyi parti doğru isimleri aday yaparsa İyi Partinin Eskişehir merkezinde büyükşehir ve merkez ilçeleri kazanma ihtimali büyük görünüyor.
Şuan en büyük muamma Ak Parti tarafından seçimlere ittifakla girilip girilmeyeceği ve ittifakın nasıl yorumlanacağı sorunsalı. Ancak ne düşünülüyorsa biraz hızlı davranılması ve adayların fazla geciktirilmeden netleştirilerek çalışmalara başlanması gerekliliği.
Özellikle Tepebaşı Bölgesinde hizmetten çok tek tek vatandaşlara dokunan bir Ataç gerçeği söz konusu. Hizmetler konusunda ne kadar yetersiz kalınıyor olsa da bu hareketleri Ataç’ın seçimlere önde başlamasını sağlıyor. Ancak onun da ilerleyen yaşı ve yaşadığı sağlık sorunları dezavantajlı tarafı. Merkez de en zayıf halka olarak görülen Odunpazarı bölgesi ise benzer bir çalışmayı gerektiriyor.
Büyükşehir belediyesinin ise en büyük kozu, öğrenci oyları. Öğrencilerden alacağı oylar ile şimdiye kadar aradaki farkı kapatmayı başaran Büyükerşen, bu kez Hatipoğlu’nun başlattığı eleştiriler sonrasında seçime kadar ciddi yıpranmış olarak girecek gibi görünüyor. Zira Eskişehir’in kronik sorunlarının devam ediyor olması, şehrin konuşulduğu gibi gerilediğinin daha hissedilir olması bu kez işleri zorlaştırıyor.
Yerel seçimlere kısa süre kala Eskişehir’in şuanki görüntüsü böyle. Durumu doğru analiz edebilen, stratejiyi hızla belirleyerek hayata geçirebilen ipi göğüsleyecek gibi görünüyor. Elbette merkez de mevcut 3 CHP’li başkanların aralarındaki açıkça yürütülmeyen soğuk savaş ise şehre zarar veriyor.
Diğer şehirlerde bırakın bu şekilde kendi partilileri ile anlamsız mücadele edenleri, tüm dinamikler parti düşünce fark etmeksizin ortak çıkarlar için yani şehirleri için birlikte hareket etmeyi başarırken, bizim kendi partileri içinde bile çelişenler nedeniyle kaybettiklerimiz artık yeter. Zira bundan sonra aday olarak çıkarılacak isimlerin de ortak hareket etme kabiliyetlerini ve uyumlarını göstermesi, seçmene bunu hissettirmesi gerekiyor.
Ki bu ortak hareket etme aklı, sadece şehir merkezinde değil dış ilçelerde de aynı olmalı. Malumunuz tüm ilçeler artık büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanında. Bu yüzden özellikle büyükşehir belediyesinin başında ılımlı, o koltuğa oturduğunda siyasi kimliğini bir kenara bırakacak bir isim olmalı.