Malumunuz son dönemde bizlerinde sık sık gündeme getirdiği bir TOKİ’nin merkezde bırakıldığı bir sıkıntı yaşanıyorEskişehir’de. Yaşanan sıkıntıda taraflar TOKİ ve TOKİ’den ev sahibi olmaya hak kazanmış olan vatandaşlar.
Görünürde durum böyle. Ancak işin aslı tam da bu değil maalesef. TOKİ’ye karşı olan ve her fırdat bulduğunda eleştiren yerel yönetimin merkezinde olduğu bir sıkıntı söz konusu. İşin temel noktası buradan kaynaklanıyor.
Malumunuz TOKİ ükenin bir çok yerinde vatandaşları ev sahibi yapmak için projeler yürütüyor. Doğaldır ki sıkıntılar da yaşanabilen aksaklıklar da olmuyor değil zaman zaman. Ancak gel gelelim 11 şehrimizi etkileyen binlerce canımızı yitirdiğimiz asrın felaketi denilecek büyük felaketten bile alnının akıyla çıkan bir kurumdan bahsediyoruz. Binaların yıkıldığı yuvaların insanlara mezar olduğu felakette herkesin malumu TOKİ tarafından bölgede yapılmış hiçbir binada sorun yaşanmadı. Özetle bizim yerel yöneticilerin eleştirdiği bir çok konuda da haksız yere TOKİ ve projelerine karşı ithamlarda bulundukları da bu şekilde ortaya çıkmış oldu.
Eskişehir meselesine gelince de malumunuz en son Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin toplu yaşam alanı konusundaki hizmetleri 1999 öncesinde Doğruyol Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat dönemi ile sona erdi. Sultandere yani 75 yıl mahallesindeki toplu konut alanları o dönem belediyenin bu konudaki destek ve çalışmaları ile TOKİ tarafından Büyükşehir belediyesine bırakıldı. Bırakılmasına bırakıldı ama yaklaşı 6 bin konutluk alanda tek bir çivi dahi çakılmasını bırakın göstermelik bir proje için kalem bile oynatılmadı o yıldan sonra.
Bunun yanında TOKİ Eskişehir de yürütebildiği toplu konut projelerini bir dönem Ak Parti tarafından yönetilen Tepebaşı Belediyesi ile ve 2 dönem yine ak Parti tarafından yönetilen Odunpazarı Belediyesi ile gerçekleştirdi. Ancak toplu konut konusunda ve şuana kadar kentsel dönüşüm adına somut adımlar atmayan Büyükşehir belediyesi bu TOKİ tarafından yürütülen projelere destek olmayı bırakın mümkün olduğunca işlerini zorlaştırmayı tercih etti. Herkesin malumu olduğu gibi aslına bakarsanız bitmiş Eskişehrlilerin yaşamaya başladıkları TOKİ konutlarının olduğu alanlarda bağlantı yollarının yapılmaları, toplu ulaşım araçlarının bölgelere gitmesi gibi konularda bile çözüm odaklı değil vatandaşı sıkıntıya düşürecek işlere imza attılar.
Konu uzun derinlemesine de irdelenebilecek detaylar var. Ancak fazla uzatmadan bu TOKİ’yi eleştiren, karşı çıkan fırsat bulduğunda engelleyenlerin şuan TOKİ mağduru olarak nitelendirilen vatandaşların sorunlarını ve sıkıntılarını çözüme ulaştırma samimiyetlerinin aslında ne olduğunu gösteren örnekler.
Öyle ki Burhan Sakallı döneminde başlayan Karapınar projesinin yeni başkan Kazım Kurt döneminde 10 yıldır arap saçına dönüşen hali durumu özetlemiyor mu? Şuan yaşanan sorundan çok daha genel bir durum söz konusu iken çözümsüz hale getirilen Karapınar örneğindeki gibi bu yerel yönetimlerle daha da çözümsüz bir hale dönüştürüleceği aşikar değil mi?
Kaldı ki şuan yaşanan sorunun temel nedeni de zaten bu yerel yönetimler değil mi? 4 yıl önce başlayacak TOKİ projesini mahkemeye veren, inşaatın başlamasını engelleyen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi değil mi? Mahkemeyi kaybetmeleri ile ancak başlayabilen projeyi yetkisiz olmasına karşın yine mühürlemeye kalkan Odunpazarı Belediyesi bugün hangi sorunun çözülmesinde vatandaşlara destek verebilecek ki?
Velev ki, açtıkları mahkemeyi kazansalardı bugün proje zaten tamamen çöpe gidecek hak sahipleri şuan ki durumdan daha kötü bir halde olmayacaklar mıydı?
Bugün CHP Eskişehirli vekiller kamuoyuna inşaatları durdurduklarını gizlemek için”4 yıldır inşaatlar niye başlamadı?” diye sorular yöneltiyorlar. Trakya deyişiyle SENDEN ÖTÜRÜ diye yanıt veren de çıkmayınca, mağdur vatandaşlarda denize düşen misali, sorunun kaynaklarından çözüm bekliyorlar.
Elbette yaşanan sıkıntı nedeniyle zor durumdan kalan vatandaşlarımız var. Hatta öyle ki mahkeme nedeniyle projedeki daire sayısı bilmeyenler için söyleyelim 1000 konut kadar azaldığı için hak sahibi dahi olamayan 1000 alile daha mağdur bu engelleyici yerel yönetimler sayesinde.
Peki gelelim çözüm meselesine. Çözüm merkezi ve mercii elbetteki bu projeleri hayata geçiren, dar gelirli vatandaşlarımızı yuva sahibi yapmak için tüm imkanlarını seferber edenler. Eskişehir’de 25 yıldır kentsel dönüşüm işi dahi gerçekleştiremeyen, TOKİ konusunda fikriyatı ortada olan, her fırsatta TOKİ projelerine zorluklar çıkaranlar, şuan ki mağduriyetin oluşmasına neden olan mahkemeyi açıp projeyi yıllardır başlatmayanlar değil.
6 şubat depremi sonrasında malumunuz bu konuda bir çok bilim insanı da önümüzdeki seçimlerde siyaset üstü bu konuyu dile getirerek “Adaylara sorun kentsel dönüşüm konusunda ne düşünüyor? Kentsel dönüşümde ne yapacaklar?” diye vatandaşları uyarıyorlar. Kentsel dönüşüm karnesi ortada olan, imar konusunda yaptıkları orta olan, TOKİ’ye TOKİ projelerine bakış açıları net belli olanlardan bu konuda bir çözüm beklemek “boğadan süt vermesini” beklemeye benziyor.
Malum seçimlere çok kısa zaman kaldı. Adaylara bakın. Kentsel dönüşüm kim diyor? TOKİ ile kim sorunsuz bağlantı kurabilir değerlendirin. Ona göre karar verin. Projeyi 4 yıl boyunca engelleyerek başlatmayanlar mı sorunlarınızı çözüme götürebilir? Yoksa bu projeleri hayata geçiren ve uygulayanlar mı?
Bunun siyasi fikir vs gibi algılanıp yorumlanmasına da gerek yok. Mantık ortada. Bir yanda mağduriyete neden olanlar var, bir yanda bu projeyi yapmak için mücadele edenler.. Kim çözebilir bu sorunu?
Bir de şunun altını çizelim bu engelleyenler yüzünden şuan sizin mağduriyetinizi dahi yaşayamayan 1000 hak sahibi daha var..
-------------------------
TOKİ Projesi Belediyelerin Açtığı Davalar Nedeni İle Başlamamış
Toki tarafından Mamuca'da yapılması planlanan projelerin geçen süre içinde başlamamış olması nedeniyle vatandaşlar tarafından özellikle sosyal medya üzerinde gruplar açılarak durumla ilgili mağduriyet yaşandığı konusunda tepkiler dile getiriliyordu.
Bazı vatandaşların konuyla ilgili CİMER'e yaptığı başvuruya verilen yanıtta ise projenin başlamamasının nedeni konuyla ilgili devam eden ve sonuçlanmamış mahkemeler olduğu belirtildi.
Cimer'den gelen açıklama:
Sayın İlgili;
Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Konuya ilişkin cevabımız aşağıda yer almaktadır.
Bahse konu başvurunuz ilgisi nedeniyle İmar ve Planlama Dairesi Başkanlığı'na iletilmiş olup; gelen cevap aşağıda yer almaktadır.
Söz konusu projenin gerçekleştirileceği, Eskişeir ili, Odunpazarı İlçesi, Ihlamurkent, Emek, Karapınar ve Mamuca Mahalleleri sınırlarına giren 151 hektarlık alanda imar planı çalışmalarının tamamlandığı ve imar planlarına Eskişeir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Odunpazarı Belediye Başkanlığı tarafından dava açıldığı, davaların henüz sonuçlanmadığı hususunda;
Bilgilerinize rica ederiz.
-------------------------
TOKİ Projesi Belediyelerin Açtığı Davalar Nedeni İle Başlamamış
Emine Nur Günay: TOKİ’nin Odunpazarı’ndaki projesini engelleyemediler, başlıyoruz
Belediyenin Engellediği TOKİ Projesi Başlayacak
Belediyelerin Engellediği Toki Projesi İçin İLK KAZMA VURULDU
Tarla Üstüne Kaçak Ev Yapan Başkan: TOKİ’nin Eskişehir’e ucuz konut yapması gereksizdi
Başkan bunu yaparsa: Yılmaz Büyükerşen eşinin kaçak villası uydu görüntüsü ile belirlendi
Eskişehir’i karıştıran usulsüzlük iddiası
“Bu suçun üzerini örtemezsiniz”
KAÇAK VİLLA’NIN RUHSATLANDIRILMASI DA HUKUKA AYKIRI