Eskişehir fay hatları üzerinde bir şehir.
Bu fay hatlarının oluşu çoğu zaman hepimizi “deprem” konusunda korkutsa da bunun diğer bir faydası da termal niteliğe sahip, sıcaklığı ve su yapısı ile gerçek bir madene yani şifalı yer altı sularını kente sunması…
Ancak ne hikmetse termal kaynakların kullanımı konusunda, değerlendirilmesi konusunda ve termal kaynağın şehre kazandırılması konusunda köklü bir reform yapılamadı.
Sakarıılıca gibi doğanın ortasında, klima iklimine sahip, şifalı suyu ile gerçek bir termal merkezin yıllardır içler acısı halini herkes biliyor.
5 yıldızlı bir oteli hak eden bir yer ama olmadı…
Diğer taraftan Kızılinler Projesi 2005 yılında kuyulara vurulan su ile heyecan yarattı. Ancak 5 yıl geçti sonuç yok…
Öbür taraftan kent merkezinin ortasındaki sıcak sular kimi zaman tuvaletlere, kimi zaman lavabolara akarken yine bir şey yapılmadı…
Ayrıca sıcak sular bölgesinin hamamları da içine alan geniş bir adada Taşbaşı Çarşısı’na kadar yıkılıp yapılması sadece bir ‘ütopya’ olarak kaldı.
Bu bölgeler yeniden elden geçse, modern termal tesisler, sağlık turizmini içine alan bir yapıda olsa diyen herkes Vakıflara ait araziler üzerinde bölgeye zaten dokunamazdı.
Ancak gerek Afyon Gazlıgöl gerekse Sandıklı küçük birer ilçe olmalarına rağmen aldıkları dev yatırımlarla kalkınmaya devam ediyor.
Üstelik inşaat sektörünün gerçek manada hem para kazanacağı hem de ‘maharetini’ gösterebileceği bölgeler termal tesislerin, dev otellerin yapıldığı yerler olarak bilinir.
İşte bu yüzden Eskişehir’in inşaat sektörü de ‘büyük işler’ yapma imkanından yoksun kaldı.
Bir geçiş noktasında olan, havayolu, karayolu ve hızlı tren ile de demiryoluna sahip Eskişehir’in termal turizmden faydalanmamış olması kent olarak kendi ayıbımız.
Üstelik bu konuda sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi’ne havale edilen bir konu var karşımızda…
Özel sektör neredeyse hiç müdahil olmadı.
Eski Otogar’a Sarar Gurubu tarafından termal tesis yapılacaktı ama halen ses çıkmadı.
Fikirlerde her zaman bir termal proje vardı ama ne yazık ki hayata geçmedi.
Eskişehir’in termal kaybı değil ayıbı haline dönüşen bu vaziyet büyük bir ekonomik girdinin de elden kaçmasına yol açtı.
Termal gitti geriye ahlar, vahlar kaldı…
Özdemir Uçak
Şehir Gazetesi