Büyükşehir Belediyesi ve Embarg Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi İşbirliğiyle yürütülen bir çalışma var. “Bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak” amacını taşıyor.
Çalışma doğrultusunda “Bisikletle Birleşik Ulaşım Planlaması Çalıştayı”nın ikincisi düzenlendi. “Çalıştay” kapsamında bir de “bisikletle kent turu” gerçekleştirildi.
Tura katılanlar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı da var. Bisiklete binmeden önce bir konuşma yaptı… “Bisikletin yararları”nı anlattı. “Daha temiz ve gürültüsüz bir çevre için bisiklete binmek çok önemli. Bisiklet kullanmak ekonomik anlamda tasarruf sağladığı gibi sağlık açısından da yararlar sağlar.”
Söyledikleri, herkesin bildiği doğrular. İtiraz etmek olanaksız… Büyükşehir Belediye Başkanı, konuşmasında yalnızca “bisikletin yararları”nı anlatmakla yetinmedi…
“Kural dersi” de verdi…
“Öncelikle kurallara uyma alışkanlığı kazanmalıyız. Kentimiz bu konuda da örnek olacaktır. Eskişehir’de bazı bisikletliler kurallara uymuyor. Tramvay yollarında bisiklet kullanıyorlar. Bu davranış yanlış. Kurallara uymamak görgüsüzlüktür.”
Söyledikleri böyle… Peki bu sözler söylendikten sonra ne yapıldı…
“Bisikletle giriş yasağı” olan güzergahlarda “Bisiklet turu” gerçekleştirildi. Bu “kurallara aykırı” bir uygulama… “Kural dersi”nden sonra “toplu kural ihlali” yapıldı… Neydi efendim… “Kuralla uymamak bir görgüsüzlük” idi…
***
Büyükşehir Belediyesi “bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını” istiyor.
İyi de bu yalnızca istemekle olmaz ki…
Eskişehir’in koşulları ortada… Bisiklete “spor olsun” diye binilecekse sorun yok… Bisiklet, otomobilin bagajına konulur… Sonra da kentin kenarlarında uygun bir yer bulunarak “bisiklet sporu” yapılır.
Ama, bisiklet “kent içi ulaşım aracı” olarak kullanılacaksa durum çok farklı…
Eskişehir’in ulaşım hatlarının durumu belli… Büyük bölümünde araç trafiği oldukça yoğun… Bisikletliler için özel bölüme sahip değiller… Doğal olarak bisikletliler için “can güvenliği” yok… Bisiklete binmek için “kazayı göze almak” gerek.
Bunun yanı sıra Eskişehir’deki ulaşım hatlarının büyük bölümünde “bisikletle giriş yasağı” var…
Yasağa uymayanlar yakalandıklarında cezaya çarptırılıyorlar…
Çoğu zaman bisikletlerine “el konulduğu” da oluyor. Uzun sözün kısası, Eskişehir’de bisikletin “ulaşım aracı olarak kullanılması” çok riskli… “Kazayı ve cezayı göze almak” gerekiyor.
Eskişehir’deki gerçek bu…
Peki “yaratıcısı” kim? “Kim” olacak… Elbette ki, yerel yönetim organlarının başında bulunanlar. Herkes bir yana… Bugün “bisikletin yararları”nı anlatan “Çevre ve insan sağlığı için bisiklet kullanın” diyen Başkan 12 yıldır görevde… Yaptıkları ortada… “Bisikletle ulaşım” konusunda yaptığı bir şey yok.
Ne özel yol yaptı ne de ulaşım hatlarında “bisikletlilere özel” bölüm ayırdı… Bunları yapmadığı gibi “bisiklet kullanım alanı”nı iyice daraltan uygulamalara imza attı… Yaptıkları daha doğrusu da yapmadıkları orta yerde dururken kalkıp “bisiklet edebiyatı” yapıyor… “Kural dersi” veriyor. Olacak şey değil…
Büyükşehir Belediye Başkanı “bisiklet edebiyatı” yapmayı bırakıp iş yapsın… Eskişehir’deki ulaşım hatlarını “bisiklet kullanımına uygun hale” getirsin… O yapması gerekenleri yapsın… Bisikletlilerin karşısındaki “kaza ve ceza riski”ni ortadan kaldırsın önce… Sonrasını da hiç merak etmesin… “Bisiklet kullanımı” alabildiğine yaygınlaşır…
Tıpkı yıllar önce olduğu gibi…
Vedat Alp
Şehir Gazetesi