Çevre yolunda yapılan çalışmalar uzun süre Eskişehir kamuoyunda tartışıldı durdu. Kimi çevre yolu kentin dışından gitmeliydi dedi, kimi bizlerinde savunduğu gibi kent içindeki içinden çıkılmaz trafik için alternatif olarak düşünerek beğendi. Uzun süren çalışmalar çoğu zaman sabırları zorladı, üst geçit eksikliği zaman zaman insanlar tarafından eleştirildi, yol eylemlere sahne oldu.
Uzunca bir süre bir çok konuyu tartıştık, batçıkları, tamamlanmayan kamulaştırılması yapılamayan alanlardaki yarım bekleyen çalışmaları, eksik olan üst geçitleri ve sonuç olarak yaşanan kazaları.
Evet kentimizde uzunca süredir bir çok şey değişiyor, değiştiriliyor. Değişim anlamsızca sokak isimleri ile başlamıştı, sonra alışveriş merkezleri, raylı sistemler derken hayatımızın her alanında alıştığımız dinamiklerin tamamen alt üst olması ile sonuçlanmaya devam etti. Plansız, ortasına insanın oturtulmadığı, birilerini kayırmaya yönelik kaygılarla, alel acele yapılan bu değişimlerle sonuç olarak kent içi trafiği bizlerin alışkın olmadığı bir hal alıp çıkıverdi. Tabii bu sırada kentte büyümeye devam etti.
Bir ucu Sultandereye, bir ucu Çukurhisara doğru ilerleyen kentte iki nokta arası ulaşımda bu kent içi trafik keşmekeşliğinde işkenceye dönüşmeye başlamıştı. Derken çevre yolunda ciddi bir çalışma başlatılarak bu işkence bir ölçüde de olsa giderilmiş oldu.
Ancak yine kentin dinamiği olan insanlar arka planda tutulmuştu. Zira bu konuda bu çalışmayı yapanları yönlendirmesi gereken yerel yöneticiler kendi planlarının belki çıkarlar hesaplarının ardına düşmüşler, bu işi yapanları yönlendirmek yerine işi nasıl yavaşlatsak çabasına girmişlerdi.
Sonuç olarak yol eksikliklerle tamamlandı.. Ancak yaşanan sıkıntılar bitmek bilmiyordu. Ard arda yaşanan ölümlü kazalar çevre yolunda tedbirler alınması gerekliliğini ortaya koyuyordu.
Neredeyse son 10 yıldır sürekli olarak yasaklarla, cezalarla bezdirilen halka yine cezalar ve yasaklar reva görülerek sorunlar çözülecek sanılarak yeni uygulamalar konuldu ortaya. Radarla yolda cezalar yağdırılıyordu, kent içi trafiğinden kaçanlar bu kez radarlara takılır hale gelmişti. Ancak bu durum ne kadar çözüm olabilirdi ki! Bundan önce Eskişehirlilere uygulanan bir çok yasak gibi bu yasakta hiçbir çözüm oluşturmadı, kazalar olmaya devam ediyordu.
Aslında bu kadar uzun uzadıya bu konuyu yazmayı düşünmemiştim. Daha kısa ve net olarak bu radar uygulamasının adaletsizliğinden ve uygulama eksiklerine dikkat çekmeyi düşünerek başlamıştım sözlerime. Ancak yine bir çok noktaya değinmeden yapamadım…
Buradan ben sayın Emniyet Müdürümüze ve Trafikle ilgili tüm yetkililere seslenmek istiyorum.
Bizleri çevre yolunda 100 km ile gidiyorsunuz diye 290 TL ceza yazıyorsunuz. Tamam haklısınız da.. Sizler de bizler gibi bu toplumun içinde yaşamıyor musunuz? Bu yolu kullanmıyor musunuz? O yolda 70 km hızla gitmeyi denediniz mi hiç? Ben denedim! Tacizler, konralar, selektör yapanlar, camını açıp el kol sallayanlar! Peki ne yapalım şimdi, tüm bu hakaret ve tacizlere katlanarak kurallaramı uyalım yada bu hakkaniyetten uzak oltaya takılan balık misali radara takılana kadar kuralları hiçe saymaya devam mı edelim?
Gurbetçi vatandaşlara döndük.. Onlar için Avrupada yabancı derlermiş, Türkiye de ise Almancı.. Biz kurallara uyuyoruz vatandaşın tacizine maruz kalıyoruz.. Yolda yapılması gereken standart hızla yolculuk yapıyoruz radarınıza takılıyoruz.
Sayın Emniyet Müdürüm sivil bir araçla çevre yolunda kentin bir ucundan bir ucuna gidip gelin.. Yolda yapılması gereken hız sınırı olan 70 km ile.. Bakalım kaç kişinin tacizine maruz kalacaksınız ve bakın sizi geçmeyen bir tane araç olacak mı?
Şuan yapılan bu radar uygulaması hakkaniyetten uzak ve sonuç olarak hiçbir çözüm üretemeyen bir uygulama olmaktan öteye geçmemiştir. Sizin bu radar uygulamasını başlattığınız günden sonra kazalarda bir azalma oldu mu? Peki kazaların üstüne birde trafik magandalarının yapacaklarını katarsanız durum ne olacak. Ben bu yolda 70’le gitmeye devam ederken başıma gelecek olası durumların hesabını kim verecek?
Lütfen bu uygulamaya akılcı ve ciddi bir çözüm üretiniz.. O yolda görev yapan memur arkadaşlarla da görüşün. Durumun ne olduğunu onlarda anlatacaklardır.