Bizim de kendimize göre bir takım kurallarımız var, o kurallara riayet etmeye de büyük özen gösteriyoruz. Bu kurallarımızdan birisi de yeni seçilen bir belediye başkanı hakkında ilk 6 ay boyunca canını sıkabilecek yazı yazmamak; 6 ay kadar sadece yapıp ettiklerini izlemek!
Ancak bugün Odunpazarı Belediye Başkanı seçilen Kazım Kurt için bu kuralımızı bozacağız. Kurt, yakında 5 aylık belediye başkanlığı süresini tamamlayacak. Altı aylık süreyi doldurmadan kendileri ve belediyeleri hakkında yazmamıza neden olan bir husus var. Vatandaştan yoğun şikâyet geliyor, biz de bize gelen şikâyetleri kamuoyuna aktarmak durumundayız!
Peki, konu ne?
Konu basit: Odunpazarı Belediyesi’nin iki yıl önce Burhan Sakallı döneminde yaptığı bazı yol ve kaldırımlar için ‘katılım bedeli’ istenmesi. 2012’de Başkan Sakallı, yaptıkları yol ve kaldırımlardan dolayı vatandaştan katılım bedeli almayacaklarını açıklamıştı.
BELEDİYEDEN GELEN ZARFI AÇAN ŞOKE OLMUŞ!
Geçtiğimiz günlerde Emek Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımızın bir bölümüne Odunpazarı Belediyesi’nden bir zarf ulaştırılmış. Zarfı açanlar belediyenin kendilerinden binlerce lira ile ifade edilen “Yol Harcamalarına Katılım Payı” istediğine şahit olmuşlar. Sadece şahit olmamışlar şoke de olmuşlar. Zira iki yıl önce belediye bu yapılanlardan katılım payı alınmayacağını açıklamıştı. Devlette süreklilik esas ise iki yıl önce “ödeme yapmayacaksınız” diye kendilerine bildirimde bulunulan vatandaştan bu paranın şimdi istenmemesi lazım!
Vatandaşa gelen paralar da az buz para değil, bin 300 lira gelen de var 2 bin 350 lira gelen de. İşin garibi bütün dairelerin her şeyiyle aynı olduğu bir binada bir daireye 2 bin 350 lira, diğer iki daireye bin 300 lira katılım payı çıkarılmış olması. Katılım payı ödeme tebligatlarını vatandaşa ulaştıran belediye görevlisi “Burhan Sakallı döneminde evlere dağıtılan ‘para alınmayacaktır’ yazan kâğıtlarla birlikte itiraz edebilirsiniz” diye de vatandaşları uyarmış.
Belediyelerin yaptıkları yol ve kaldırım için katılım payı almaları kanuni. Bu da bir gayrimenkulün bedelinin yüzde 2’sini hiçbir şartta geçemiyor. Üst tavan bu. “Belediyenin almaması suç” diyenler de var. Olabilir. Ancak belediye yüzde 2’yerine binde 5 de alabilir! Ancak birçok belediye için çok büyük bir gelir kapısı, bu yüzden bu konuda vatandaşa karşı anlayışlı davranan belediye pek fazla çıkmıyor!
YOLA ATILAN ASFALT GAYRİ MENKULÜN DEĞERİNİ ARTTIRMIYOR Kİ!
Yalnız burada ince bir nokta var. Belediye bu katılım paylarını sokakta, caddede ya da bulvarda yaptığı iş ve eylemler sonucu vatandaşın sahip olduğu gayr-i menkulün değerini direkt olarak olumlu etkileyecek (arttıracak) bir iş yapma karşılığı alabiliyor. Ancak şurası açık ki belediyelerin yaptığı basit asfalt atmaların, neye benzediği bilinmeyen kaldırımlarının gayr-i menkulün değerini arttırması gibi bir durum söz konusu değil. Hatta Huzur Mahallesi’ndeki bazı sokaklara atılan asfalt ve yapılan kaldırım gibi, belediyelerin yaptıkları işlerle gayr-i menkullerin değerini düşürmeleri bile söz konusu!
Bu yüzden vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalılar. Belediyenin, yaptığı iş ile gayrimenkulünüzün değerini direkt olarak arttırdığını ispat etmesi lazım. Evinizin değeri zaten her yıl otomatikman yüzde 10-15 artıyor. Belediye bir şey yapsa da artıyor yapmasa da. Eğer belediyenin sokağınıza getirdiği bir hizmet ile evinizin değeri birden biri olağanüstü şekilde artış sağlıyorsa ancak o zaman belediye gerçek anlamda katılım payı talebinde bulunabilir, bulunmalıdır. Merak ediyoruz, Emek Mahallesi’ndeki sokaklardaki kaldırım ya da yollar bir evin üzerine 2 bin 350 lira değer katıyor mu? Birkaç ay içinde yenilenmesi gereken bir asfaltlamadan dolayı vatandaştan katılım payı almak ne kadar doğru? Biliyorsunuz bizde yol ve kaldırımlar çok çabuk bozulur, çok sık yapılır. Bir takım müteahhitlerin böyle zengin olduğu söylenir. İyi de vatandaş, bir takım müteahhitlerin kısa yoldan köşeyi dönmesini sağlayacak bu tür her çalışmadan sonra bir ton katılım payı ödemek zorunda mı? Böyle bir durumda vatandaş her yıl yenilenen yol ve kaldırıma katılım payı ödemek zorunda bırakılarak mağdur edilmiş olmaz mı?
DAHA BAŞKA MAHALLELERDEN DE İSTENECEK Mİ?
Batılı ülkelerde vatandaştan bu tür katılım payları alınıyor olabilir. Ancak o tür ülkelerde yapılan bir yol ya da kaldırım 30 yıl gidiyor, bizde bir yıl giderse asfalt atanları nasıl öveceğimizi şaşırıyoruz!
Kazım Kurt, her fırsatta halkçı bir belediye başkanı olduğunu dile getiriyor. Eğer gerçekten söylediği gibiyse bu konuda hemen harekete geçmeli. Büyük oranda asgari ücretli vatandaşların ve zorlukla başlarını sokabildikleri bir ev sahibi olabilenlerin yaşadığı fakir mahallelerden bu bedeli alırken biraz insaflı olmalılar. Adımız gibi eminiz ki Emek Mahallesi’ndeki herhangi bir sokağa yapılan yol veya kaldırım oradaki gayrimenkulün değerini belediyenin tahsil etmeye çalıştığı miktar kadar bile arttırmıyor!
Kazım Kurt, bir belediyenin yönetimini devraldı. Belediyede devamlılık esastır. İki yıl kadar önce belediye ‘yapacağımız bu hizmetlerden katılım payı almayacağız’ demişse şimdi kendilerinin de bu söze uygun davranması gerekir.
Vatandaşa tebligat yapıldığına ve şikâyetler alıp başına gittiğine göre Odunpazarı Bölgesindeki birçok mahallede vatandaştan katılım bedeli istenebilir. Geçen iki yıl içinde Burhan Sakallı ve ekibi çok fazla yol ve kaldırım yaptı. Bu yüzden zihinlerdeki sorulardan birisi de şu: Odunpazarı’nın her yerinde benzer bir tebligat alacak ve ödeme yapmak zorunda kalacak mı vatandaş?
Kurt, bu konulurda bölgesindeki vatandaşı bir an önce bilgilendirmeli. Ki vatandaş da ona göre ne olduğunu bilsin, bir itirazda bulunacaksa ona göre itirazını yapsın. Yoksa yakında belediye önünde eylemcilerle karşılaşabilir!
Sezai Şen
İki Eylül Gazetesi