İşletme Fakültesinde “Halka Açık Firmalarda Finansal Manipülasyon ve Hilenin Tespiti” semineri gerçekleştirildi
Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen “Halka Açık Firmalarda Finansal Manipülasyon ve Hilenin Tespiti” başlıklı seminer Açıköğretim Fakültesi 9. Kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. İşletme Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Serdar Benligiray’ın konuşmacı olduğu seminere çok sayıda kişi katıldı.
Dr. Öğr. Üyesi Benligiray: “Finansal manipülasyon esasen kazanca yönelik bir gösterim hilesidir ve burada hileyi belirleyen yaklaşım şeklidir”
Hile ve hile tespitinin Türkiye’deki tespit modellerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Serdar Benligiray konuşmasında şunlara değindi: “Hilenin her çeşidi finansal manipülasyon değildir, fakat hilelerin neredeyse tümünü gizlemek için finansal manipülasyon gereklidir. Hileli raporlamada finansal ve finansal olmayan olabilir. Harcamaları düzenlemek veya kayıt zamanını şaşırtmak gibi unsurlarla finansal hileler yapılabilir. Varlıkların kötüye kullanımı da aslında şirkette nakit ve diğer tüm envanter ve varlıklar olarak sınıflandırılabilir. Nakit ulaşması kolay bir şey olduğu için daha çok hile uygulamaları var. Finansal manipülasyon esasen kazanca yönelik bir gösterim hilesidir ve burada hileyi belirleyen yaklaşım şeklidir. Genel karakter, kazancı arttırıcı yöndedir ve bunlar yasalara aykırı genel kabullere aykırı işlemlerdir. En yüksek maliyet finansal raporlama hilesinden çıkıyor. Sayı olarak görece düşük ama etkileri büyük oluyor. Bu tür gerçekleşmiş hilelerin ortaya çıkarılması çok efor gerektiriyor ve duyulması gerekiyor. Bu sebeple gerçek hileyi tespit etmek hem maliyetli hem de zor.”
Seminer soru-cevap kısmının ardından sona erdi.